Hauskoja faktoja insinöörin työstä
Jos olet insinööri, tai kiinnostunut insinöörin ammatista, kannattaa ottaa tauko vakavasta opiskelusta, tai työnteosta, ja tutustua näihin hauskoihin faktoihin.
1. Nopein insinöörien suunnittelema juna sijaitsee kiinassa ja voi liikkua jopa 429 kilometriä tunnissa.
2. Insinöörin englanninkielinen sana “Engineer” juontaa juurensa latinaan, jossa sana merkitsee nokkeluutta.
3. Mooren lain mukaan, mikrosirujen tehokkuus tuplaantuu joka 18-24 kuukausi.
4. Maailman suurin tuulimylly sijaitsee Tanskassa ja se on 219 metriä pitkä. Tämä tuulimylly pystyy tuottamaan 8 megawattia energiaa, mikä tarkoittaa noin 3 000 talouden sähkön tarjoamista.
5. Maailman toiseksi suurin sähköllä toimiva kaivuri on nimeltään Iso Brutus. Se rakennettiin vuonna 1963 ja rakentamiseen vaadittiin yli 150 rautatievaunua. Rakentaminen kesti yli vuoden ja lopputuloksena oli melkein 49 metrin korkuinen kone, jossa on 15 000 hevosvoimaa. Iso Brutus eläköityi vuonna 1974, sillä sen käyttäminen maksoi puolet enemmän, kuin mitä sen louhima kivihiili tuotti.
6. Ensimmäinen lumilauta oli insinöörin keksimä. Tämä keksittiin ensin leluksi tytölle, sitomalla sukset toisiinsa. Vähitellen keksintö kehittyi lumilaudaksi ja siitä onkin tullut biotekniikan, geometrian ja kemian yhteistyön malliesimerkki.
7. Maailman ensimmäinen videopeli oli insinöörin keksimä. Tässä pelissä pelaajat pääsivät harjoittelemaan tennistä ja se tuotiin markkinoille vuonna 1958.
8. Ensimmäinen kannettava tietokone julkaistiin vuonna 1989 ja tämä oli insinöörien suunnittelema. Se pääsi jopa Terminaattori 2 kuvauksiin, jossa John Connor käytti konetta esimerkiksi varastaakseen rahaa raha-automaatista.
9. Ensimmäinen tietokoneohjelma oli insinöörin ennustama, jo vuonna 1843. Ada Lovelace ehdotti, että ensimmäinen ohjelma tulisi laskemaan numeroita ja jopa nimesi tämän.
10. Lähes jokainen on joskus elämässään käyttänyt Googlen hakukonetta. Harva kuitenkaan miettii, mitä tästä seuraa. Jokainen hakukerta vapauttaa noin 0.2 grammaa hiilidioksidia ja kun otetaan huomioon, ettei yksi haku aina tuota tulosta, nousee määrä huimasti. Onkin arvioitu, että jokainen Googlen käyttökerta vapauttaa saman verran hiilidioksidia, kuin mitä teekattilan keittäminen tekee. Koska Googlen hakukonetta käytetään noin miljardi kertaa päivässä, vapautuu hiilidioksidia 200 tonnia joka päivä.
Nämä ovat vain muutamia hauskoja faktoja, joita insinöörit ymmärtävät ja insinööriksi haluavat arvostavat. Kuten voidaan faktoista huomata, jokainen osio on hyvin erilainen ja niihin kuuluu edistyksiä, keksintöjä, sekä tietoa useilta eri aloilta. Tämä onkin insinöörin työn parhaimpia puolia. Monipuolisuuden takia yksikään insinööri ei ole sidottu vain tiettyyn alaan, vaan tällä on mahdollisuus tutkia erilaisia uria ja päästä vapauttamaan luovuus mitä kekseliäisempiin kohteisiin. Insinöörin ei myöskään tarvitse koskaan pelätä, että seuraavat 50 vuotta aherrettaisiin saman työn parissa ja tylsistyttäisiin.