Opiskele tekstiili- ja vaatetustekniikan insinööriksi Suomessa!

Yhteiskunta tarvitsee päteviä suunnittelijoita ja tekijöitä, eli insinöörejä. Kuten tunnettua, insinöörejä on monilla aloilla, joten tutustutaan tällä kertaa hieman vähemmän tunnettuun tekstiili- ja vaatetustekniikan insinöörin työhön. Tekstiilialan asiantuntijoita tarvitaan aina, ja erityisesti tulevina vuosina tarvitaan runsaasti koulutettuja tekstiilialan asiantuntijoita.

Insinöörejä tarvitaan runsaasti tekstiili- ja vaatetusalalla

Tampereen ja Lahden ammattikorkeakoulut sekä Tampereen teknillinen yliopisto kouluttivat tekstiilialalle insinöörejä vuoteen 2010 asti. Mitä sitten tapahtui? Vaatetustekniikan insinöörien koulutus ajettiin kokonaan alas. Oppilaitosten mielestä opiskelijoilla oli hyvin vähäinen kiinnostus kyseiselle alalle, jonka lisäksi vaatteiden suunnittelu ja tuotanto oli siirtymässä kokonaan pois Suomesta.

Tekstiili- ja vaatetustekniikan insinöörien koulutus elpyy Suomessa uudelleen

Vaatetustekniikan insinöörien koulutusta on Suomessa elvytetty uudelleen. Yhä useampi henkilö omien opiskelujensa ja töidensä lisäksi on kiinnostunut sekä kouluttautumisesta uudelleen että käsitöiden suunnittelusta, kauneudesta, muodista ja omien käsitöidensä markkinoinnista. Vaatetusalalla on lähes huutava pula alan ammattilaisista.

Joko sinä olet suunnitellut itsellesi hienon kukkamekon tai tyylikkään puvun vai ovatko mieleesi enemmänkin hauskat asut, kuten vaikka halloween asut lapsille tai nuorille? Mallia kaikenlaisiin arki- ja juhlavaatteisiin saa netistä, muotilehdistä ja erilaisilta foorumeilta. Otetaan teemaksi vaikkapa halloween asut lapsille, joista esimerkkejä löytyy partyking.fi-verkkosivustolta.

Tiesitkö, että partyking.fi-nettikauppa tarjoaa erilaisiin teemoihin perustuvat suositut halloween asut lapsille. Naamiaisasut, kuten noidat, aaveet, Dracula tai hempeät prinsessa-asut, Disney-asut, pierutyynyt, avuruusasut tai puhallettavat kylpyankat ja monet, monet muut tarvikkeet ovat helposti hankittavissa verkosta. Asuista saa ideaa myös itse vastaavien tekemiseen itselle, perheenjäsenille tai ystäville. Tekstiilialan huikeaa osaamista on tarjolla siis myös nettikaupassa, joten käy tutustumassa osoitteessa partyking.fi.

Ekologisuudesta ja eettisistä, kierrätettävistä ja ympäristöystävällisistä vaatteista puhutaan paljon. Tällä hetkellä sekä kotimaiset että ulkomaiset tekstiililaboratoriot etsivät uusia raaka-aineita ekologisten vaatteiden valmistukseen. Nykyään lähes kaikkialla halutaan luopua fossiilista alkuperää olevista raaka-ainekuiduista ja tilalle etsitään korvaavia, ympäristöystävällisiä materiaaleja. Tässä vaiheessa tekstiili- ja vaatetustekniikan insinöörit astuvat kuvaan! Heitä kaivataan materiaalien etsinnässä, suunnittelussa, valmistuksessa – aivan kaikessa!

Ammattitaitoista, luovaa osaamista tarvitaan sekä tuotantoprosessien kehittämisessä että niiden hallinnassa ja kierrätys- sekä uusiokuituihin liittyvän tekstiiliteknologian kehittämisessä. Erilaiset suojakuidut ja -materiaalit ovat olleet suosittu puheenaihe erityisesti Covid-19-pandemian vuoksi. Markkinoilla tarvittavien suojamateriaalien valmistaminen edellyttää lisäksi tarkkaa tekstiiliteknologiaan perustuvaa osaamista.

Hae mukaan insinöörikoulutukseen!

Suomalainen koulutus asiaankuuluvine työharjoitteluineen on erittäin laadukasta. Keväällä 2022 Tampereen Ammattikorkeakoulu TAMK julkaisi kauan odotetun ilouutisen; Tampereella aloitetaan tekstiilialan kaivattu insinöörikoulutus ennen kuin kaikki pätevä, korkealuokkainen osaaminen katoaa Suomesta pois. Tampereen tekstiili- ja insinööritekniikan koulutus aloitetaan uudelleen elokuussa 2022. Koulutus on englanninkielistä ja opiskelemaan pääsee 25 innokasta opiskelijaa! Hae siis koulutukseen – Suomessa tarvitaan runsaasti päteviä tekstiilialan insinöörejä aivan lähivuosina.