Insinööreillä on useita urapolkuja – Osa 1

 

On mahdollista, ettei mikään muu tutkinto anna yhtä vaihtelevaa ja monimuotoista urapolkua, kuin mitä insinöörin tutkinto antaa. Aloja löytyy esimerkiksi terveydenhuollosta viihteeseen ja maataloudesta yrittämiseen. Tästä listasta löydät muutamia aloja, joilla insinöörejä tarvitaan.

Ilmailuteollisuudessa toimiva insinööri
Ilmailuteollisuudessa toimiessaan insinööri voi työskennellä vaikka rakettien parissa ja työskennellä saadakseen astronautteja lähetettyä kansainväliselle avaruusasemalle. Työhön voi kuulua myös uusien avaruusteleskooppien kehittäminen, jolloin mahdollistetaan avaruuden tutkiminen entistä tehokkaammalla tavalla ja ollaan merkittävästi mukana löydösten tekemisessä. Avaruus on kuitenkin vain yksi alue, jota päästään tutkimaan ilmailuteollisuuden alalla, sillä siihen voi kuulua myös lentokoneiden, armeijan hävittäjien tai vaikka helikoptereiden kehittäminen ja kunnossapito. Joskus päästään jopa kehittämään uusimpia tapoja kulkea vedessä ja maalla, esimerkiksi junia, ralliautoja, tai sukellusveneitä suunnittelemalla.

Maatalous ja insinöörit
Mikäli kiinnostuksen kohteena on elämänlaadun parantaminen, kasvavan populaation ongelmien ratkominen, tai vaikka ympäristön suojeleminen, voidaan harkita insinöörin ammattia maatalouden saralla. Nämä insinöörit käyttävät tietotaitoaan kehittääkseen esimerkiksi lääkkeitä, hajoavia tuotteita tai uusia energiamuotoja. Samalla alaan kuuluu haitallisten organismien tuhoaminen ja sellaisten ideoiden keksiminen, joilla maatalous on turvallisempaa, sekä kannattavaa. Lyhyesti sanottuna maatalouden parissa toimiva insinööri työskentelee luodakseen innovatiivisia tapoja vastata ihmiskunnan tarpeisiin, ilman luonnon tuhoamista.

Biotekniikka ja biolääketieteet
Lääketiede ei olisi kovin pitkällä, ilman insinöörien panostusta, sekä biotekniikan, että biolääketieteen saralla. Insinöörien kädenjälki näkyy esimerkiksi röntgen laitteissa, ultaäänissä, ja tuhansissa muissa korkealaatuisissa tuotteissa ja laitteissa, jotka mahdollistavat tautien tunnistamisen, terveyden ylläpidon, sekä sairauksien nujertamisen. Nämä insinöörit pääsevät vaikuttamaan muiden ihmisten hyvinvointiin, esimerkiksi kehittämällä linssejä, jotka palauttavat näön, vaihtoehtoisia hoitoja syövälle, tai laitteita, joilla keskoset pidetään hengissä.

Kemiantekniikka osana työtä
Mikäli kemia ja insinöörin tutkinnon muut opinnot ovat lähellä omaa sydäntä, voidaan tätä tietotaitoa hyödyntää muiden elämänlaadun parantamisessa, sekä isoilla, että pienillä tavoilla. Kemiantekniikan parissa työskentelevä insinööri käyttää kemiallisia prosesseja hyödykseen, kehittääkseen uusia ja luovia tapoja aineiden tuottamiselle. Tämä voi käytännössä olla vaikka laadukkaampien meikkien, tai pehmeämpien vaatteiden suunnitteleminen, tai vastaavasti kehittämällä eri materiaalien paloturvallisuutta, tai terveellisempiä ruokia. Insinöörinä henkilöllä on mahdollisuus olla tekemisissä uusimman tutkimustiedon kanssa ja yhteistyössä esimerkiksi lääketehtaan kanssa selvittää, kuinka antibioottien käyttöaikaa pidennetään, tai kuinka karkeista tehdään entistä maistuvampia.

Rakennustekniikkassa insinööri loistaa
Rakennustekniikka on ala, jossa insinööri pääsee rakentamaan mitä erikoisempia rakennuksia. Näihin voi kuulua maanjäristyksiä kestävät koulut, ruuhkat ratkaisevat ajotiet ja urheilustadionit, joissa seurataan maailman suurimpia urheilutapahtumia. Rakennustekniikan insinööri vastaa rakennusten valmistumisesta ja rakenteesta, joista koko yhteiskuntamme kuuluu, aina pienimmistä asunnoista valtateihin, pilvenpiirtäjiin ja siltoihin. Jokainen tunnetuimmista ja näyttävimmistä rakennuksista on insinöörin kädenjälkeä, sillä arkkitehti voi suunnitella rakennuksen paperilla, mutta insinööri toteuttaa sen.

Tietotekniikka ja uusin teknologia
Insinööri, joka työskentelee tietotekniikan parissa, pääsevät kehittämään vaikka uusinta musiikkiin liittyvää ohjelmistoa, keksiä paremmat välineet kommunikointiin tai ratkaista aikaisemmissa kännyköissä piilenneet ongelmat. Henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun elektroniikan lisäksi insinöörejä tarvitaan sairaaloissa ja kaikissa muissa paikoissa, joissa laitteet toimivat tietokoneiden pohjalla. Tietotekniikka antaa siis loputtomasti mahdollisuuksia, aina alustojen suunnittelusta lennonjohdon hallintaan, tai animaatioiden suunnitteluun elokuvia varten.

Nämä ovat vain muutamia ammatteja, joihin insinöörin opinnot avaavat tien. Tutustu myös muihin jännittäviin aloihin, joissa insinöörejä tarvitaan!