Insinöörialan yrityksen perustaminen
Jos sinulla on vankka työkokemus ja hyvä koulutus insinöörialalta, saatat mahdollisesti harkita oman yrityksen perustamista. Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä alan yrityksen perustamiseen.
Varmista osaamisesi
Insinöörialan yrityksen perustaminen vaatii yleensä vankkaa alan osaamista. Usein kannattaakin malttaa työskennellä toisen leivissä riittävän kauan, jotta saa kerättyä riittävän vankan alan ammattitaidon ennen oman yrityksen perustamista. Vankan ammattitaidon varaan on hyvä rakentaa menestyvää yritystä ja toisen palveluksessa opit yleensä monia hyödyllisiä asioita. Saatat oppia myös sellaisia toimintatapoja, joita et ainakaan halua omassa yritysessäsi jatkaa. Näin huonotkin kokemukset on mahdollista kääntää omaksi hyödyksi.
Varmista myös, että sinulla on riittävä alan koulutus. Insinöörikoulutusta voi saada esimerkiksi ammattikorkeakouluissa. Koulutus kestää tyypillisesti neljä vuotta ja se pureutuu tekniikan sekä liikenteen aloihin. Tutkinto valmentaa etupäässä toimimaan valmistumisen jälkeen hallinnon tai teollisuuden keskijohto- ja työnjohtotasoisissa tehtävissä. Suomessa on mahdollista opiskella insinööriksi myös englannin kielellä. Konetekniikan insinöörikoulutusta tarjotaan esimerkiksi Savonia-ammattikorkeakoulussa, samoin kuin esimerkiksi tietotekniikan, energiatekniikan ja rakennustekniikan insinöörikoulutusta. Turun ammattikorkeakoulussa tarjotaan esimerkiksi myynti-insinöörikoulutusta ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa eli Xamk:ssa esimerkiksi robotiikan ja tekoälyn sekä merenkulun insinöörikoulutusta.
Asiakkuudenhallinta kuntoon
Yksi tärkeimmistä asioista yrityksen toiminnan kannalta on asiakkuudenhallinta. Myös menestyksen kannalta asiakkuudenhallinta on avainosassa. Asiakkuudenhallinnan järjestämistä kannattaakin miettiä jo etukäteen.
Lime Technologies tarjoaa tähän oivallisen työkalun. Se lupaa hoitaa CRM:n eli asiakkuudenhallinnan, joka on lyhenne sanoista Customer Relationship Management, aivan erityisellä twistillä. Palvelua on mahdollista kokeilla ilmaiseksi, mikä on oivallinen vaihtoehto, ellet ole vielä täysin vakuuttunut siitä, että Lime on juuri sitä mitä yrityksesi tarvitsee. Limellä on kuitenkin jo 30 vuoden kokemus alalta ja yli 60 000 palvelun käyttäjää, mikä kertoo palvelun suosiosta. Lime kertoo saavansa uusia asiakkaita 1 000 vuosittain eli toiminta näyttää olevan kasvusuuntaista. Lime itse sanookin, että sillä alkaa jo olla asiakkuudenhallinta tukevasti hyppysissään!
CRM on tärkeää, koska asiakkuuksien pitäisi olla jokaisen menestystä halajavan yrityksen yksi tärkeimmistä fokuksista, samoin kuin ystävällisen palvelunkin. Näppärä tietojärjestelmä auttaa takaamaan tämän ja tekemään yrittäjän elämästä sekä työnteosta entistä joustavampaa ja helpompaa. Näppärä CRM-työkalu tuo järjestystä asiakkuuden hallintaan. Samalla asiakkuudenhallinta tehostuu ja raporttien, tilastojen sekä erilaisten listojen luominen helpottuu. Tämä auttaa tehokkaasti pitämään asiakkaat tyytyväisinä.
Mistä neuvoja?
Jos sinusta tuntuu, että tarvitset asiantuntevia neuvoja insinöörialan yrityksesi kanssa tai sen perustamiseen liittyen, kannattaa ottaa yhteyttä paikkakuntasi yritysneuvojaan. Yritysneuvonta on aloittelevalle yrittäjälle maksutonta ja auttaa yrittäjää tai yrittäjäksi aikovaa arvioimaan omaan yritysideaansa. Samalla yrittäjä voi saada vinkkejä esimerkiksi kirjanpitoon ja yrityksen rahoitukseen liittyen.
Aloitteleva yrittäjä saattaa olla oikeutettu esimerkiksi starttirahaan ja usein juuri yritysneuvoja tekee asiasta lausunnon. Tästä syystä tapaamiseen kannattaakin valmistautua huolella ja ottaa mukaan yrityssuunnitelma. Vaikka starttiraha ei olekaan suuren suuri, auttaa se aloittelevaa yrittäjää siinä vaiheessa, kun yrityksestä ei välttämättä vielä tule tuloja, vaan sillä saattaa olla lähinnä vain menoja. Moni yritys kaatuu juurikin toiminnan ensimmäisenä vuonna, joten alku on se, johon kannattaa aivan erityisesti panostaa.
Myös kirjanpitoa helpottamaan netistä löytyy näppäriä työkaluja, vaikkakin yleensä yrittäjää suositellaan jättämään kirjanpito asiantuntevan kirjanpitäjän huoleksi. Myös kirjanpitäjältä voi saada hyviä vinkkejä esimerkiksi yrityksen verotukseen liittyen.